Over ons

Wat zijn de risico’s als ik contact opneem met een smokkelaar?

Het gebruik van een tussenpersoon of mensensmokkelaar is niet zo onschuldig. Wees bewust van de gevaren en risico’s voorafgaand aan het contacteren van dergelijke personen. Volgens de Belgische wet zijn zij criminelen.

Ben je een migrant die met hulp van een smokkelaar Europa wilt binnen komen?

Heb je nagedacht over de voordelen, maar ook over de risico’s?

De smokkelaar is enkel geïnteresseerd in geld, dus waarom zou hij waarde hechten aan jouw belang?

De smokkelaar zal proberen je te overtuigen van zijn diensten en ontkennen dat de reis erg gevaarlijk kan zijn. Als je eenmaal geld hebt betaald aan een smokkelaar, kan je het risico lopen dat de reis voor jou en jouw familieleden onder gevaarlijke omstandigheden plaats zal vinden. Het riskeren van je leven zal niemand helpen. Voor een smokkelaar is het enkel en alleen veel geld verdienen en ben jij het menselijk transport.

Volgens de Europese wet is het smokkelen van mensen verboden. Smokkelaars worden veroordeeld en illegale migranten worden uitgezet. Op deze manier verlies je je geld sowieso.

Wat kan er precies gebeuren? Als je reist via een boot, is de boot van slechte kwaliteit en overvol met andere migranten. De kans op verdrinking in de Middellandse zee is erg groot, net als de kans op verhongering en uitdroging.

Reizen via vrachtwagens kan gepaard gaan met een tekort aan zuurstof, waardoor de kans op verstikking hoog is, zeker voor kinderen. Bovendien rijden vrachtwagens ontzettend hard om controles te vermijden. Hierdoor riskeer je een ongeluk.

Smokkelaars zijn zich er bewust van dat je tegen elke prijs Europa wilt betreden. Ze zien migranten als een menselijk goed dat men kan uitbuiten, verkrachten of martelen. Ze zullen je familie bellen terwijl ze je martelen of verkrachten. Op deze manier willen ze nog meer geld verdienen.

Je bent een mens, die het recht heeft om goed behandeld te worden.

Laat smokkelaars niet je waardigheid afnemen.